Expansion

Sydney

4 september 2016

Scientologi-kyrkans helt nya huvudkontor för Australien och det asiatiska stillahavsområdet är kyrkans största andliga center utanför Förenta staterna.

Ledstjärna för andlig frihet
Ledstjärna Den nya 12 500 kvadratmeter stora kyrkan, som gränsar till nationalparken Lane Cove, skiner som en ledstjärna för andlig frihet.

Sydney – vid invigningen av Scientologi-kyrkans nya Avancerade organisation här i början av september visade lokala samhällsledare och framstående ämbetsmän sitt starka stöd, då den öppnade sina dörrar för avancerade nivåer av andlig vägledning och utbildning.

Invigningen betydde också att det nya kontinentala sambandskontoret inledde sin verksamhet – ett nytt center för humanitära program och samhällsaktiviteter över hela Australasien och Sydostasien.

Utöver det stod invigningen för något nytt och viktigt i kyrkans utveckling: Kyrkan fick erkännande av talarna som kom för att offentligt välkomna den nya anläggningen i Sydney. Bland dem fanns en av Australiens mest kända människorättsaktivister, professor Gracelyn Smallwood, och f.d. biträdande justitiekansler i Australien, jur.dr David Bennett – som förde kyrkans talan i ett historiskt och banbrytande mål om religiös identitet år 1983, vilket skrev om Australiens juridiska definition av en religion och skapade ett prejudikat för hela världen i sådana frågor. Det var inte de enda dignitärer som höll tal inför de uppemot 3 000 gästerna. En annan var Keith Thompson, vice dekanus vid Notre Dame Law School i Sydney, som går i spetsen för interreligiös samverkan och service för mänskliga rättigheter i Australien och hela regionen, samt dr Amin Hady, f.d. rådgivare i religiösa frågor åt Australiens premiärminister.

De hade alla kommit för att inte bara tala om invigningen, utan även om kyrkans arbete och vad religionsfrihet har kommit att betyda för friheten i sig, i detta land ”down under”.

Invigningen slöt även cirkeln för kyrkans resa i Australien, vilken började för flera årtionden sedan med strider mot religiös trångsynthet, där kyrkans överlevnad sattes på prov genom de förutfattade meningarna och motståndet från en liten men kraftfull klick antireligiösa krafter – krafter som försökte bannlysa religionen i landet. Men de kunde inte utplåna den. Kyrkans slutgiltiga seger i Australiens högsta domstol – som resulterade i en definition av religion som respekteras av länder runtom i världen – låg till grund för denna nya anläggning, som nu står som ett monument över den frihet som vanns.

Hubbard-vägledningscenter
På väg Scientologer uppnår andlig förbättring i Hubbard-vägledningscentret (ovan), och går till kurs (nedan till höger).
Scientologer på väg till kurs

Eftersom detta är religionens avancerade center för religiösa tjänster och management i regionen, är det ett perfekt komplement till andra nya Scientologi-kyrkor som öppnats i Australien och Östasien på senare år – från Sydney och Melbourne, till Tokyo i Japan och Kaohsiung i Taiwan. De har var och en blivit en symbol för Scientologi-religionens snabba tillväxt i några av de mest tätbefolkade områdena i världen.

Den nya byggnaden, som tidigare var ett statligt laboratorium för ljudtester, ligger intill nationalparken Lane Cove, där ljus och rörelse vävs samman till gobelänger i denna uråldriga omgivning – en plats där ljudet av cikador stiger och sjunker i aftonsymfonier bland de gyllene akacior, eukalyptusträd och banksiabuskar som utgör bakgrunden här.

I denna skogsmiljö erbjuder den nya Avancerade organisationen, med sin regionala inriktning, lokaler där scientologer kan studera och delta i kyrkans program samt dess sociala verksamheter. Det finns även hörsalar som kan användas av medlemmar och samhällsgrupper som är involverade i sådant humanitärt arbete.

Vid balkongen till det nya Lane Cove Café, precis utanför den skinande anläggningens glasväggar, flockas kookaburrafåglar längs Blue Gum Creek och lägger sina busiga skrattliknande läten till djurlivsatmosfären som frodas i denna 350 hektar stora park nära Sydneys stadskärna.

Kapell
Respektingivande omgivning Hörsalen i den nya australiska kyrkan används både av kyrkan och för samhällsaktiviteter.

Den fjärde september, då David Miscavige, Scientologins kyrklige ledare, klippte ett symboliskt band och den glänsande konfettin i guld och grönt regnade ner på de firande deltagarna, fick publiken höra löften från Scientologi-kyrkans vänner om att stödja dess tillväxt – en bekräftelse av vad som krävdes i tro, beslutsamhet och frihetssträvan, under årens lopp och mot alla odds, för att göra denna nya kyrka till verklighet.

”Så nu kommer vi till det obegränsade perspektivet på denna dag”, sade Miscavige. ”Det är ett perspektiv som utgår från en vision om att mänskligheten dagligen dras till våra dörrar, till den andliga frihetens sfär.”

Korridor

Scientologers beslutsamhet när det gäller att skydda och bevara sina religiösa övertygelser och finna sitt andliga uttryck i kyrkans människorättsliga och humanitära arbete var en del av vad som fick den internationellt berömda människorättsaktivisten Gracelyn Smallwood att tacka ja till inbjudan att tala vid invigningsceremonin.

På morgonen innan hon skulle medverka vid invigningen deltog denna aktivist för sitt infödda folk, de första australierna, i ett program på den nationella radiostationen ABC, där hon kommenterade det rasmotiverade våld som på senare tid blossat upp i landet, och hon drog paralleller mellan den attitydmässiga tolerans och frihet som kyrkan förordar och kraven i landet på att få ett slut på rasoroligheterna.

”Jag ska faktiskt tala inför 3 000 personer om ett par timmar i Sydney vid invigningen av en Scientologi-byggnad”, berättade hon för stationens radiopublik som uppgick till runt 18 miljoner människor. ”Jag är inte scientolog, men om scientologer ger svarta australiska människorättsaktivister [tillfälle att tala] om sanningen i detta land […] då är jag villig att göra vad som än behövs”, sade hon, för att stödja kyrkan.

I en tidigare intervju sade professor Smallwood att hon ansåg att hennes sanna roll, som en av landets urinvånare, var att välkomna den nya kyrkan och det kontinentala huvudkontoret till Australien. Hon sade att hon, från sina år inom den akademiska och medicinska världen i Australien och utomlands, var fullt medveten om vikten av det arbete som kyrkan gjort för att förbättra människans situation och få till stånd social rättvisa, trots att de själva samtidigt kämpade för att få erkännande. Hon hyllade även det faktum att dess humanitära mål gör att fler och fler människor får hjälp.

När hon klev upp på scenen vid invigningen framhävde hon det perspektivet.

”De människor som av hävd vårdat detta land har en stark tradition av respekt och andlighet”, sade hon. ”Jag har lärt mig hur ni hedrar vår tradition med era mål att skapa en värld utan sinnessjukdom, utan brottslighet och utan krig, där kapabla människor kan ha framgång och hederliga människor rättigheter. Idag välkomnar vi er och er egen tradition av respekt och förståelse av människan som andlig varelse. Och vi välkomnar er från många länder, från hela det stora Stilla havet och vårt eget hem, Australien.”

Sydney-kyrkans omgivande natur
Sydney-kyrkans omgivande natur
Sydney-kyrkans omgivande natur
Skönhet Den nya kyrkan (överst till höger) är ett perfekt komplement till det grönskande australiska landskapet.