Människovän

Olympiaden: 5 500 frivilliga mot droger

5 500 frivilliga delade ut 1 miljon Sanningen om droger-häften vid 2016 års sommar-OS i Rio de Janeiro.
Sprider sanningen 5 500 frivilliga delade ut 1 miljon Sanningen om droger-häften vid 2016 års sommar-OS i Rio de Janeiro.

Av de miljontals brasilianare och turister från hela världen som deltog i 2016 års olympiska sommarspel i Rio de Janeiro, mötte så många som en av fem en volontär i blågrön t-shirt och keps som bar orden ”Sanningen om droger”. Före och under tävlingarna delade mer än 5 500 frivilliga ut 1 miljon upplysningshäften och visade informationsannonser om farorna med drogmissbruk för åskådarna.

Sanningen om droger-kampanjen – som producerats av Stiftelsen för en drogfri värld och sponsras av Scientologi-kyrkan – fick resultat i guldklassen genom att förmedla fakta om illegala droger till folket i ett land som konsumerar 18 procent av världens kokain. Missbruket av marijuana och syntetiska droger är också utbrett. I själva verket är drogproblemen i Brasilien så allvarliga att invånarna har begärt mer Sanningen om droger-material under de senaste tre åren än något annat land förutom Förenta staterna.

Ett anslag från Internationella scientologförbundet finansierade häftena, samt polotröjor, hattar, bärpåsar och banderoller, vilka alla förespråkar ett drogfritt liv. Anslaget finansierade även 500 tavlor för namnunderskrifter, vilka användes i närheten av Rio och undertecknades av tusentals människor som gav löftet att inte missbruka droger.

Antidrogaktiviteter under olympiaden
”Häftena gick åt snabbt” Antidrogaktivister fanns överallt under de olympiska spelen – från idrottsanläggningar och stränder till lokala kvarter.

Drogfri värld inledde ett samarbete med Pure Performance Athletes för att på ett bättre sätt nå ut med sitt budskap. Tjugofyra idrottsmän, inklusive fem tidigare olympiska medaljörer, skapade egna informationsannonser, hjälpte frivilliga med att dela ut häften och signerade exemplar åt ungdomar vid två olympiska arenor.

Distribution av antidroghäften i Rio de Janeiro

Rörelsen fick ytterligare fart ”när flera kyrkor i Rio och São Paulo gav ett rungande ja varje gång vårt team bad om hjälp”, sade Mario Chirinos, verkställande direktör för Stiftelsen för en drogfri värld i Venezuela. ”Kyrkorna föreslog rutter och logistik så att deras frivilliga kunde dela ut häften på varje plats som besökare flockades till och där stora mängder brasilianska turister befann sig.”

Ambra Calzolari, verkställande direktör för Foundation for a Drug-Free World International, sade att teamet fick reda på att den allra värsta platsen för droghandel i Rio är Copacabana, så de delade ut buntar med upplysningshäften till hundratals butiker längs hela den fullpackade stranden. ”Häftena gick åt snabbt”, sade hon. ”Mödrar kom också tillbaka för att få fler häften till deras barns vänner.”

Pastorer, präster och ledare för statliga myndigheter hjälpte till att mobilisera mer än 5 500 frivilliga. ”Slutresultatet”, sade Chirinos, ”var att en miljon häften hade distribuerats till turister, besökare, kyrkor, idrottsmän, poliser, brandmän, volontärer, lärare, barn och ungdomar.”

Distribution av häften i Rio de Janeiro
Distribution av häften i Rio de Janeiro
Distribution av häften i Rio de Janeiro

Calzolari delade med sig av sina iakttagelser att brasilianare är mycket ”positiva, mottagliga, villiga att hjälpa till, nyfikna på nya saker”, sade hon. ”De flesta vet att droger förstör liv, och många letar efter en lösning. När de fann Sanningen om droger ville de ge den till sin familj, sina vänner, sina kyrkor.”

I slutändan skrev tusentals personer från 55 länder på löftet om att leva ett drogfritt liv, inklusive 45 olympiska idrottsmän. Tv- och radioprogram om Sanningen om droger hade, tillsammans med häftena, en positiv inverkan på uppskattningsvis 6,3 miljoner människors liv. Chirinos sade:
”Vi räddar liv och vet att miljontals människor nu läser Sanningen om droger.”