Expansion

Scientologins röst

28 maj 2016

Historisk studio blir religions mediesprångbräda för 2000-talet.

I ett elegant konferensrum i rödbrunt och grått, på andra våningen i en Hollywood-filmstudio, ställer 15 mediechefer snabba frågor till varandra och slår fast en plan för nästa veckas arbete. Man går snabbt igenom en rad detaljerade rapporter om filminspelningar i Filippinerna, Marocko och Cypern. Förberedelser för kommande filminspelningar i Sydney och New York City tas upp.

Scientology Media Productions

Dessa regissörer, skribenter och musiker följer en traditionell ritual för filmstudior i Hollywood – att varje vecka ta pulsen på hundratals olika aktiviteter, som sedan kombineras till mängder av medieproduktioner. Genom ett fönster i konferensrummet kan gruppen hämta inspiration från en av de mest välkända skyltarna i världen: nio något ojämnt placerade bokstäver som djärvt bildar ordet ”HOLLYWOOD” på en buskbeväxt sluttning med utsikt över världens underhållningscenter. Jo, denna filmstudio från 1912 i Los Angeles ”glitterstad” omfattar mycket mer än ett rikt sekel av filmproduktion. Studions syfte är inte att skapa underhållning, utan att lyfta mänskligheten och skapa en bättre värld – och det är faktiskt en underdrift, inte en klatschig fras.

Denna studio är hem till Scientology Media Productions, eller SMP, och dess ytterst välgjorda videor och musikkreationer, spektakulära evenemang, slagkraftiga tidskrifter och snart uppdykande radio- och tv-portaler har viktiga budskap: Det finns hopp för en problemfylld värld.

Scientology Media Productions
Scientology Media Productions
Detaljarbete Historiska utomhuspassager återställda till sin forna prakt – så som de såg ut för många årtionden sedan – i vad som nu är Scientology Media Productions.

”Vill ni se hur media borde se ut? Media som tjänar mänskligheten, förbättrar civilisationen, finner lösningar på sociala problem? Det är exakt vad det här är”, säger chefsregissören Mitch Brisker, som övervakar en stor del av den audiovisuella produktionen på SMP.

Det konferensrum där Brisker och andra studiochefer träffas varje fredag omges av sändningsbyggnaden, en av de många byggnaderna på SMP, som genom en kombination av filmskapandets romantiska historia och modern 2000-talsteknologi skapar en unik – dvs. inget liknande existerar någonstans – medieanläggning på en två hektar stor tomt. I de flesta moderna studior nuförtiden outsourcas många aktiviteter till leverantörer, men på SMP har all produktion och alla medieplattformar bäddats in i en enda ytterst integrerad anläggning. Över alltihop reser sig ett 45 meter högt antenntorn, som står som både ett symboliskt och fysiskt tecken på att SMP är Scientologins röst.

Här finns filmstudior och redigeringsstudior, kreativa sviter, nyhetsredaktioner för tidskrifter och tv, specialeffekter som uppstått genom datormagi, och sågande och hamrande från scenkonstruktion. Här samsas ultramoderna kontor med hundra år gamla utomhuspassager som omsorgsfullt restaurerats.

Exhibition devoted to L. Ron Hubbard’s work
Historia L. Ron Hubbard skrev filmmanus i studion på 1930-talet. I detta område av SMP finns nu en utställning ägnad åt hans verk.

Inuti sändningsbyggnadens konferensrum står två stora whiteboardtavlor, cirka 2 meter höga och 1 meter breda. Tavlorna är indelade i breda kolumner och en centimeter höga rader. Det stora antalet rektanglar som därigenom bildas räknar upp och definierar ”innehåll” – hundratals videor och alla delar som hör till. De anger tvåtimmarsdokumentärer, journalistiska undersökningar, serier i flera avsnitt och nyhetsrapporter på plats från områden så långt bort som Papua Nya Guinea, Colombia och Schweiz, och från de tuffa gatorna i Compton i Kalifornien. Och mycket, mycket mer.

”Vi gillar att se projekt i rätt skala, och på grund av det viktiga humanitära arbete vi uträttar, gör vi saker och ting i STOR skala”, säger Brisker med en gest åt de imponerande tavlorna. ”I vårt utvecklade samhälle skapas och utformas media av kommersiella företag. Det finns ingen egentlig journalistik utöver vad tittarsiffrorna och aktieägarna tillåter. Vad vi gör representerar ett helt nytt synsätt på media. Vi stöds till 100 procent av donationer från scientologer, och deras syfte är att förbättra förhållandena i världen.”

”Våra medlemmar”, tillägger han, ”tror på att återställa godhet i världen. För de flesta medier är godhet inte en prioritet. Med den mission vi har är det en prioritet.”

Också närvarande vid mötet är John Sugg, chefredaktör för kyrkans främsta undersökande nyhetstidskrift, Freedom. I likhet med Brisker och många andra fackmän på SMP har Sugg lång erfarenhet av massmedia. ”Jag blev journalist eftersom jag trodde att jag skulle kunna förändra världen, göra den bättre”, förklarar Sugg. ”När man ser på den hemska media vi har idag, och hur de allra bästa nyhetsverksamheter faller sönder, så är det inte mycket som gör en glad. Freedom gav mig en chans att göra verklig skillnad i samhället. Kan vi förändra världen? Utan tvekan.”

”VI SKRIVER VÅR EGEN HISTORIA”

Den 28 maj 2016 fyllde över 10 000 scientologer och deras vänner varenda öppen plats, parkeringsplats och garagegolv, varenda trottoar, uteplats och annan horisontell yta på Scientology Media Productions tomt för den färgstarka och glädjefyllda invigningen. Många i publiken uttryckte hur imponerade de var och att de bevittnade ett historiskt ögonblick. Peter Kokolus hade till exempel rest från sitt hem i Košice i Slovakien för att delta i SMP:s invigning. ”Vi kommer att berätta om det för våra barn och barnbarn”, sade han. ”Det är otroligt.”

En stor del av världen har inte hört religionens egen, sanna historia – än. I och med detta evenemang i maj började det bli ändring på detta. ”Som man brukar säga: Om man inte skriver sin egen historia, kommer någon annan att göra det”, sade David Miscavige, Scientologins kyrklige ledare. ”Så vi kommer nu att skriva vår egen historia, som ingen annan religion i historien.”

Little Theater
Little Theater Denna historiska teater, som ursprungligen byggdes som studions filmsal, har till fullo restaurerats och dess tidiga 1900-talsmajestät har återställts.
av Los Angeles historiska kulturmonument
Nr 198av Los Angeles historiska kulturmonument

Scientologins mission har från dess tidigaste dagar varit att lyfta mänskligheten till allt högre höjder – och en viktig metod för att lyckas med det är genom religionens egna media. Scientologins grundare L. Ron Hubbard var författare, fotograf, manusskribent och filmskapare – en mediebakgrund som genomsyrar Scientologins snabba expansion världen över. Kyrkan har länge haft en egen filmstudio, Golden Era Productions, nära Los Angeles, samt tryck- och distributionsanläggningar i både Los Angeles och Europa.

Men genom Scientology Media Productions kombineras nu energin hos morgondagens masskommunikation till en enda verksamhet, som kan nå ut via tidningar, tv, radio, särskilda evenemang, internet och mer. Det ger religionen de resurser som behövs för att få ut sitt budskap på ett sätt som aldrig förr varit möjligt. Och när det gäller kyrkans expansion under de senaste åren är det nya globala mediecentret kronan på verket.

Scientologin har ställts inför samma möjligheter och utmaningar som många institutioner i den digitala tidsåldern: Om hemmen fylls med stora skärmar, mindre datorer och surfplattor, virtuell verklighet och enheter utrustade med förstärkt verklighet, och om folks fickor och handväskor är fulla med smartphones, hur ska en organisation då ”tala med” den växande skaran av uppkopplade, ständigt digitalanslutna människor för att uppnå synlighet och nå ut på alla tillgängliga kommunikationskanaler? Ja, om man är Scientologi-kyrkan, då lyfter man fram sin alltid beslutsamma och orädda pionjäranda och blir till en global digital programverksamhet.

SMP:s arsenal av onlinemedia kommer att inkludera liveproduktioner och video-on-demand-sändning, ”over the top”-strömning till datorer, surfplattor, tv-apparater, internet-tv-boxar och internetanslutna enheter för bilar, radio- och tv-sändningar, internetradio och poddsändningar, webbplatser, sociala medier och utveckling av appar som kan kanalisera allt det ovanstående till användarna.

Det är därför som SMP har utrustats från grunden för att motsvara både dagens och morgondagens definition på en global ”digital sändningsanläggning”.

Scientologi-nätverket kommer att vara igång dygnet runt, utan avbrott. Enligt prognoserna kommer nätverket att nå 20 miljoner hushåll och generera miljontals visningar och innehållsintryck. Vidare kommer det med toppmoderna medel att kunna nå alla anslutna enheter 24 timmar om dygnet var som helst i världen – och på flera olika språk.

SMP är det senaste tillskottet i en makalös tillväxt för religionen som har pågått i flera årtionden.

Scientologin lanserade en Kunskapens guldålder och Teknologins guldålder – banbrytande tilldragelser som innebar att religionens fulla religiösa läror och tjänster räddades och återställdes till sitt originalskick och som gjorde det möjligt att tillhandahålla dem på exakt det sätt som L. Ron Hubbard avsåg.

Scientology Media Productions
Ensam i sitt slag Inspelningslokaler och kreativa sviter utgör hjärtat i varje filmstudio, inklusive SMP.

År 2009 inrättade kyrkan världens första helt digitala förlag, Bridge Publications i Los Angeles, för att producera och distribuera L. Ron Hubbards skrivna och inspelade material inom Dianetik och Scientologi – genom beställtryck, på alla språk och i vilken kvantitet som helst, till vilken plats som helst på jorden. Och sedan, för att kunna leverera det material som ingår i religionens humanitära och sociala program till en global publik, gick Scientologi-kyrkans internationella disseminerings- och distributionscenter i drift 2010 – ännu en unik produktionsanläggning.

Parallellt med detta har religionen invigt 55 nya Scientologi-kyrkor på sex kontinenter sedan 2003, och en storslagen katedral, känd som Flag-byggnaden, slog i november 2013 upp dörrarna vid Scientologins andliga huvudsäte i Clearwater i Florida.

Nu när SMP är på plats, är kyrkan rustad för att nå alla människor överallt – i etern, via internet och genom tryckta publikationer. Det är kulmen på en strategisk expansionsplan som har sina rötter i Scientologins centrala syfte, vilket David Miscavige uttryckte som ”att dela med oss av den visdom vi äger, så att vi kan hjälpa andra att hjälpa sig själva”.

Scientology Media Productions
Scientologins röst Nyheter, pratshower, dokumentärer och mycket mer kommer att gå ut från SMP:s sändningsanläggningar.

”Kort efter decennieskiftet, och med allting nu på plats för storskalig leverans, var nästa oundvikliga steg global kommunikation”, förklarade Miscavige. ”Varför inte en alldeles egen tv-kanal?”

Ja, varför inte?

Kyrkan började söka efter ett projekt varigenom man kunde bygga upp helt nya medie- och kommunikationsanläggningar – en enorm uppgift som skulle ta många år i anspråk. Miscavige mindes den oundvikliga fråga han hade: ”Istället för ett årtionde av konstruktion, kunde det tänkas att det i hela Hollywood möjligtvis fanns en studio som redan var tillgänglig? Sann historia – nästa dag kom svaret.”

Kyrkan fick reda på att KCET, Los Angeles-filialen av tv-bolaget PBS, ville sälja sin egendom, som råkade vara Hollywoods äldsta studio som varit i oavbruten drift – ett landmärke.

1 540kvadratmeterTotalyta för tre inspelningsstudior för videoproduktion och nyhetsprogram
720lampor i ett ljus­upphängningssystem som kan styras från ett centralt kontrollbord
19kamerorför inspelning av dokumentärer och filmer
20 kameraanslutningar för samtidig överföring, tillsammans med grafik, video och ljud

”Gissa om jag rusade dit för att träffa den verkställande direktören”, sade Miscavige. ”Tv-stationen hade hållit denna historiska egendom i stånd och ville inte se den raserad av lokala markspekulanter. De visste att vi skulle göra den rättvisa.”

Först efter att köpet var igång upptäckte kyrkan att studion, som låg på 4401 West Sunset Boulevard, är exakt den plats från vilken L. Ron Hubbard inledde sin karriär som manusförfattare på 1930-talet, då han skrev manusen till Columbia Pictures 15 avsnitt långa filmföljetong The Secret of Treasure Island.

Det var ödets vilja.

UNIKT GLOBALT MEDIECENTER

Efter att KCET hade flyttat sin verksamhet till Burbank 2012, inledde kyrkan en noggrann restaurering av denna Hollywood-ikon, för att blåsa liv i den på nytt och skapa ett ”nästa generations” globalt mediecenter.

Utöver satellitupplänk för radio och högupplöst video har SMP tre filmstudior, samt anläggningar för alla aspekter av för- och efterproduktion – t.ex. scenografi och scenkonstruktion, videoredigering, visuella effekter, komposition och instrumentering av musik, inspelning och mixning, samt översättning till andra språk – allt på ett och samma ställe. Anläggningen har också avdelningar för promotion, internet och sociala medier, tidskriftsredigering och grafisk design samt evenemang i kyrkans regi.

Det som binder samman alltihop är ett massivt, sofistikerat digitalt lagringssystem bestående av hundratals kraftfulla mediaprocessorer som är synkroniserade så att de bildar en enda superdator. Eftersom denna dator är nätverksansluten till varje arbetsstation i anläggningen, eliminerar den begränsningar av arbetsflöden och möjliggör strategisk samordning av innehåll och programmering – för en mängd olika mediaformat och -kanaler.

Chan Mahon är vice vd för sändningssystem vid Integrated Media Technologies, Inc. (IMT), en ledande digital mediakonsult- och teknikfirma med bland annat Fox och Warner Bros som kunder. Han arbetade också som konsult under SMP-projektet och beskriver det som ”en alldeles unik upplevelse. I hela världen finns det kanske två projekt till av denna storleksordning”, säger han.

SMP är byggt och utrustat för framtiden. De flesta sändningsstationer började för många årtionden sedan, då teknologin var väldigt annorlunda. Varje år modifierade dessa stationer teknologin tillräckligt mycket för att klara sig igenom ett år till. SMP är annorlunda. Från första början tänkte kyrkan i nya banor och föreställde sig hur framtidens studio skulle komma att se ut, varefter de byggde en perfekt medieanläggning för skapande och distribution av innehåll.

Centralintaget på Scientology Media Productions
720 timmar videoinspelat material
720timmar videoinspelat material per dagCentralintagets kapacitet att ta emot och bearbeta inkommande videomaterial från hela världen

Kyrkan var också mycket intresserad av att bevara den historiska studions koppling till det förflutna och lade därför ner 400 000 arbetstimmar på restaurering, för att bevara den anda av Hollywoods guldålder som fastigheten hade. Ingenstans är detta omsorgsfulla arbete mer uppenbart än i Little Theater, som ligger intill SMP:s Studio B. Denna majestätiska sal är hög i tak och byggdes ursprungligen som en filmsal. Den är SMP:s historiska juvel, och dess listverk i antik stil och snidade toskanska kolonner var något man fann begravt bakom en trist vägg av gipsplattor.

Irwin Miller, huvuddesigner för SMP-projektet vid designfirman Gensler, säger: ”Det var härligt att se vilken nivå av sakkunskap som anlitades för det här projektet, för den historiska restaureringen. Det har detaljeringsnivåer som man helt enkelt inte ser i andra projekt.”

Editing Bay
Obegränsad kreativitet Studior för videoredigering och en visningssal gör det möjligt för kreativa team att skapa projekt av alla tänkbara slag.
20studior och stationer för videoredigering totalt

SMP är en anläggning som är både imponerande och unik, eftersom den förenar biografkonstens anrika historia med en digital multimediasaga som ännu inte sett sitt slut.

”Den är ensam i sitt slag”, säger John Maatta, erfaren advokat inom underhållnings-/mediabranschen och f.d. studiochef, som var konsult åt kyrkan i frågor rörande produktions- och distributionsplanering för det kommande Scientologi-sändningsnätverket. ”Utrustningen, detaljrikedomen, den historiska bakgrunden – det är en extraordinär studio och [kyrkan] har lyft in den i vår moderna tid.”

Videoredigeringsstation

Och kyrkan tänker inte sluta där.

”Jordens befolkning överstiger nu 7 miljarder och växer med mer än 200 000 varje dag”, anmärker David Miscavige. ”Lägg nu till detta 3 000 möjligheter om dagen att kommunicera med vem som helst, samtidigt som man inser att dessa budskap som regel är fulla av falsk hjälp, felaktig information och rena lögner.”

Fullt nätverksansluten
Fullt nätverksanslutenAll produktion är integrerad för att uppnå den snabb­aste, mest organiserade redigeringen i branschen

När kyrkan drar igång SMP:s radio- och tv-sändningar, kommer innehållet att omfatta en mängd program som ger en inblick i Scientologin som global rörelse och som förklarar och undersöker Scientologins andliga teknologi och även kyrkans många praktiska verktyg, vilka används av människor av alla trosuppfattningar.

Innehållet kommer också att fokusera på vad som uträttas av de humanitära kampanjer som kyrkan sponsrar, plus nyheter, ”human interest”-program och dokumentärer om viktiga sociala frågor. Programmen kommer att visa hur scientologer, interreligiösa grupper och likasinnade samhällsorganisationer och ideella organisationer hjälps åt för att bygga en bättre värld.

Mastermixrum
ypperligt ljud Mastermixrummet är ett av fem mixrum på SMP som har byggts från grunden för att uppnå en överlägsen ljudkvalitet.

Anläggningens tekniska personal består av kyrkomedarbetare som antingen redan hade erfarenhet från film- eller radio/tv-branschen eller som utbildats och lärts upp i någon aspekt av audiovisuell produktion under sin tid som medarbetare. Kyrkans personal kompletteras av ett team av mediafackfolk med specialiteter i tidskriftsdesign, redaktionellt arbete, digital publicering, sociala medier och etersänd media. Detta inkluderar personalen för tidskriften Freedom, som nu har sitt huvudkontor på SMP.

Scientology Media Productions har också planer på att producera innehåll av allmänt intresse för alla tittare om frågor som ligger kyrkan varmt om hjärtat: mänskliga rättigheter, medborgerliga rättigheter, religionsfrihet, medierna, utbildning, övergrepp inom psykiatrin och samhällets sjunkande moral och normer. Fokus kommer inte bara att ligga på att avslöja problem, utan också på att förespråka lösningar.

“Floated” rooms
”Svävande” rumAlla de fem surroundljud-mixrummen är fristående, för att uppnå ordentlig isolering

60 centimeter tjocka väggar bidrar till ljudisoleringen
60 centimeter tjocka väggar bidrar till ljudisoleringen

Maatta, som har arbetat i Hollywood i mer än 30 år, säger: ”I och med SMP kommer [kyrkan] att kunna berätta historier och förmedla information på ett sätt som skapar emotionell koppling, och det kommer att resultera i förändringar i samhället.”

SMP kommer att öppna sina produktionsresurser för religioner av alla slag, samt för välgörande, samhällsinriktade och humanitära organisationer, så att de också mer effektivt och på bredare front kan uträtta det arbete som bygger upp samhällen, stödjer konst och kultur och undanröjer problemen med droger och kriminalitet.

Arturo Sandoval, kapten inom Los Angeles-polisen, nordostdivisionen, tänker ta tillfället i akt. ”Vi har redan ett fantastiskt samarbete med Scientologi-kyrkan. [SMP] kommer att lyfta det till en ny nivå, eftersom det nu blir möjligt för oss att göra saker för att nå ut i samhället och få ut vårt budskap. Så vi är väldigt glada över det.”

Kevin James, högste filmsamordnare för Los Angeles stadsfullmäktige, berömmer också SMP för deras planerade erbjudanden till staden: ”Ju mer studioutrymme vi har att tillgå, desto bättre möjligheter har vi att få gjort det som måste göras i samband med frivilliginsatser, humanitärt arbete och medborgerligt engagemang.”

Michael Levin, en tv-producent i Los Angeles som arbetar med ideella organisationer och insamlingsprojekt, är också entusiastisk. ”I denna tid då stora bolag äger tv-studior och bara trycker på produkter, är det skönt att veta att [kyrkan] har blåst liv i detta område och vill få det att fungera. Ju bättre man kan berätta sin historia och ju bättre man kan distribuera den, desto större förmåga har man att nå någon med den.”

Mediakontrollrum

DETALJ OCH PRECISION

Hur berättar man sin historia? Vid SMP är ingredienserna noggranna steg, hängivenhet, hänsyn till de enskilda detaljerna och stora portioner kreativitet.

Cary Butler, chefsmixare för SMP, konstaterar till exempel att en hel byggnad på egendomen byggdes runt huvudmixrummet och att de flesta mixerbord och annan teknologi handtillverkades av experter bland Scientologi-medarbetarna. Butler pekar på en punkt mitt i det 12x12 meter stora rummet och säger: ”Det där är ’sweet spot’ [den perfekta punkten].” När man lyssnar vid den punkten känner man ljudet lika mycket som man hör det.

För ungefär två år sedan började de första teamen av fackfolk att installera sig på SMP, varav många kom från andra Scientologi-anläggningar. En mängd video- och kamerateam började ge sig ut över hela världen. Vid varje givet tillfälle producerar tio eller fler team berättelser i fjärran länder, eller så nära inpå som i lokalområden i USA. Allt detta material matas in i SMP:s enorma datorer, där det katalogiseras i en avdelning som kallas för Centralintaget och sedan används för en rad olika medieaktiviteter.

Server room
115hög­presterande servrarför produktion och arkivering
8mil med kabel som förbinder alla produktions­anläggningar med det centrala serverrummet
150+terabyteTotal processing­kapacitet för att möjliggöra all produktion

Den 31 juli öppnade till exempel Scientologin en ny kyrka och ett nytt samhällscenter i Harlem i New York City. Lastbilarna anlände dagen innan, fullastade med Hollywood-utrustning.

Bara några timmar efter ankomsten och en noggrann kartläggning av täckningsområdet, och efter att ha enats om placeringen, hade regissören, producenterna, kameramännen, ljussättnings- och ljudspecialisterna och tekniker inom flera olika fack förvandlat platsen till en utomhusscen. Plattformar på vilka filmkamerorna skulle placeras byggdes upp och kilometervis av kabel lades. Belysningsstolpar restes runt området samtidigt med att scenen konstruerades. En sofistikerad robotkamera på en lång rörlig arm skulle komma att möjliggöra svepande tagningar och ett klart, överblickande perspektiv.

När de stationära filmkamerorna väl var på plats, utsåg operatörer med bärbara Steadicams sina respektive ”hemmabaser” och vilka platser som hade de bästa synlinjerna, så att de snabbt skulle kunna förflytta sig till dem, beroende på handlingen på och nära scenen.

Det var en veritabel balett, koreograferad av en garvad live-regissör som styrde det hela via ett internt kommunikationsnätverk.

De flera timmarna av förberedelse betalade sig och personalen skötte sina uppgifter väl, så att världen, efter att postproduktionens redigeringsmagi hade sagt sitt, skulle kunna höra och se exakt vad som hade ägt rum i Harlem.

För de församlade skarorna var det en spektakulär ny kyrka som spelar en unik och viktig roll. Men för SMP-personalen, som hade arbetat så hårt och länge för att få öppningsevenemanget att te sig enkelt och smidigt, återstod mer jobb. Det dokumenterade evenemanget måste nu redigeras för att exporteras till olika medier runtom i världen från SMP:s huvudkontor.

Samma dag – från datorerna på SMP – placerades nyheten om evenemanget online tillsammans med en fotografisk rundvandring i den nya kyrkan. Harlem-invigningen gick ut till Scientologi-kyrkor i hela världen, användes som inslag i andra videoproduktioner och presenterades i Scientologi-kyrkans publikationer. Tidskriften Freedom, som har fotografer bland videofilmningspersonalen, valde ut foton från evenemanget – och naturligtvis var dess reportrar också på plats.

Så hur berättar då Scientology Media Productions sina historier? Med precision – så att hela världen kan få budskapet.

5 acres of creativity
20 000 m² av kreativitet Allt som behövs för radio-, tv-, video-, ljud- och online-produktion finns på SMP:s egendom.