GLOBAL KATASTROFHJÄLP

Rycker ut

Sök och räddning
Sök och räddning Strax före soluppgången den 1 april orsakade kraftig nederbörd i bergskedjan Anderna översvämningar och dödliga jordskred i Mocoa i Colombia. Nästa dag anslöt sig VM-arna till 2 500 räddningsarbetare som letade igenom spillrorna efter överlevande, där 329 colombianer dog.
KRISUPPDRAG
KRISUPPDRAG En pilot som är en Scientology frivilligpastor förde in förnödenheter med flyg till Puerto Rico i efterdyningarna av orkanen Maria.
BOMBDÅD I PAKISTAN
BOMBDÅD I PAKISTAN Frivilligpastorer ger assister vid Nawabshahr-sjukhuset efter ett terroristbombdåd.
DOMINICAS FÖRÖDELSE
DOMINICAS FÖRÖDELSE VM-ar städar upp gator i Dominica två dagar efter kategori 5-orkanen Marias direktträff mot landet.

Den fjärde värsta väderrelaterade katastrofen i Colombias historia skulle oundvikligen hända en dag. Precis som i Himalaya är den naturligt regniga bergskedjan Anderna fylld med extremt branta bergsväggar, vilket gör det lätt för häftiga regnskurar att orsaka jordskred med stora stenblock som med hög fart träffar befolkade områden på lägre nivå. Mars 2017 var extremt våt och piskade området runt Mocoa med 150 procent av den genomsnittliga månadsnederbörden. Några timmar innan och strax efter midnatt den 1 april föll över fem centimeter regn i regionen, vilket fick tre floder att översvämma och orsaka ett lerskred som ödelade – ”utplånade” var så borgmästaren beskrev det – hela bostadsområden på bankarna. Förutom de 329 rapporterade dödsfallen skadades 332 personer och 70 saknades.

VM-ar gick samman med mer än 2 500 individer, inklusive 1 400 soldater och 800 poliser, och letade igenom bergets bråte efter överlevande. Armén gav 63 fordon, 10 helikoptrar, 7 båtar och 6 flygplan för räddningsarbetet under en katastrof som beskrevs av president Juan Manual Santos som ”en katastrof orsakad av naturen, av klimatförändring”.

Endast några dagar ifrån varandra i mitten av september slog både orkanen Irma och kategori 5-orkanen Maria till mot den pittoreska karibiska ön Dominica, där de dödade 30 personer och jämnade 80 procent av öns bostäder och byggnader med marken. Oframkomliga vägar, avsaknad av rinnande vatten och ström samt nerfallna mobil- och internettorn isolerade ön i flera dagar. Ett team av Scientologys frivilligpastorer och deras colombianska partners CINAT flög in från Sint Maarten, som de hade ryckt ut till efter Irma-katastrofen den 6 september.

När VM-ar frågade: ”Vad behöver du?” utfärdade Dominicas premiärminister en lista. VM-arna uppfyllde den. De levererade tre containrar med mat, vatten, hygienartiklar, verktyg och generatorer. Denna väsentliga hjälp med logistik och distribution har gett VM-arna erkännande runt om i världen vid mer än 200 katastrofplatser under de senaste två decennierna.

BRANDEN I GRENFELL TOWER
BRANDEN I GRENFELL TOWER Storbritanniens VM-ar bads om hjälp den 15 juni för att bistå hundratals personer som förlorade sitt hem under London-branden.
KNYSNA-BRÄNDERNA I SYDAFRIKA
KNYSNA-BRÄNDERNA I SYDAFRIKA När omfattande bränder gjorde 10 000 hemlösa i denna kuststad i Västra Kapprovinsen gav lokala frivilligpastorer fysisk och andlig hjälp och utbildade andra i att ge assister.
BURUNDIS FLYKTINGKRIS
BURUNDIS FLYKTINGKRIS Sedan civila oroligheter bröt ut i april 2015 har mer än 420 000 burundier flytt. Ett lokalt VM-projekt som ger humanitär hjälp levererade mat och kläder vid Carama-flyktinglägret.