Pakistanska grundskolan Wanju Kiran Wali
SolidaritetUnga kvinnor vid en skola i Lahore i Pakistan, ett historiskt centrum för konst och kultur som allt oftare utsätts för islamistisk extremism, håller upp exemplar av ett av världens mest cirkulerade häften om mänskliga rättigheter: Vad är mänskliga rättigheter?

PAKISTAN

Kvinnors rättigheter

Peace Ambassador
FREDSAMBASSADÖR Advokaten Ihsan Ullah Hanjra med skolflickor under en utbildningskampanj om mänskliga rättigheter.

Nästan varje sektor av samhället i den islamistiska republiken Pakistan har drabbats av effekterna av terroristvåld under de senaste åren, medan medier, till följd av tryck från regeringen, har underlåtit att på ett adekvat sätt rapportera om eller kritisera kränkningar av mänskliga rättigheter under antiterroristoperationer.

Pakistan är ett manssamhälle där en 15-årig flicka vid namn Malala Yousafzai blev skjuten i huvudet år 2012 för att hon trotsade talibanska extremister och krävde att flickor som hon själv skulle tillåtas att gå i skolan. Hennes berättelse fängslade världen, och 2014 tilldelades Yousafzai Nobels fredspris för att hon fortsatt talade om vikten av utbildning för kvinnor i Pakistan, där 70 procent antingen aldrig skriver in sig i skolan eller inte kommer längre än grundskolan.

PRAKTISERANDE ELEVER
PRAKTISERANDE ELEVER Elever vid en skola i Lahore i Pakistan läser Vad är mänskliga rättigheter? på urdu.
UTBILDNING AV LÄRARE
UTBILDNING AV LÄRARE Ihsan Ullah Hanjra utbildar lärare i hur man levererar undervisning om mänskliga rättigheter till elever.

Inte många utanför Pakistan känner till Ihsan Ullah Hanjra, vars arbete för kvinnors rättigheter är lika enastående som Yousafzais orädda opposition mot islamisk fanatism. Ullah Hanjra är en advokat som specialiserar sig på området patent, varumärke, copyright och brottsmål, och han har kämpat för kvinnors, barns och religiösa minoritetsgruppers rättigheter sedan 2004.

Han upptäckte YHRI när han deltog i ett möte för 2014 års Nationella kommission för rättvisa och fred, och han kom att bli en av landets främsta förespråkare för mänskliga rättigheter. I juni 2017 utbildade Ullah Hanjra mer än 2 000 ungdomar och 420 lärare för att sprida undervisning om mänskliga rättigheter i 318 skolor i sin hemstad Lahore, som är Pakistans kulturella huvudstad samt den politiska huvudstaden i delstaten Punjab – landets mest tätbefolkade delstat.

För att visa människorättsrörelsens effektivitet kan anföras att delstaten godkände ”Punjabs lag om skydd av kvinnor mot våld”. Den formulerades av Ullah Hanjra och han bedrev personligen all individuell lobbyverksamhet, med så många som 189 lagstiftare på delstatsnivå, och lagen markerar första gången som ett officiellt skyddsnät för kvinnor har existerat i Pakistan.