23 DECEMBER 2017 / JOHANNESBURG I SYDAFRIKA

Guldstaden glänser

Scientology Kyrkan återvänder till mänsklighetens vagga för att öppna en ny ideal kyrka i Sydafrikas Johannesburg North.

Leder ceremonin. Scientology Kyrkan i Johannesburg North
invigning
LEDER CEREMONIN Mr David Miscavige, styrelseordförande för Religious Technology Center, välkomnade alla som deltog i det livfulla firandet på lördagen den 23 december.

Bara en timme nordväst om Johannesburg har forskare upptäckt de äldsta fossilerna på jorden, som daterar sig från 3,5 miljoner år tillbaka i tiden, i ett område som är känt som ”mänsklighetens vagga”. Livet som vi känner det kan spåras tillbaka till detta.

Idag, när vi tittar framåt, ser vi att Johannesburg, som är beläget i den folktätaste av Sydafrikas nio provinser, är platsen för en kommande ny civilisation, fri från apartheids ondska och blomstrande som en kulturrik region med avancerad teknologi och skickliga konstnärer. Och inom Gauteng ligger distriktet Randburg, där det nu finns en ny sorts mänsklighetens vagga – den nya ideala Scientology Kyrkan i Johannesburg North, som formellt invigdes i slutet av december.

”Det finns ingen plats på jorden som håller en plats i mitt hjärta som ert Afrika”, berättade styrelseordföranden för Religious Technology Center mr David Miscavige för publiken på över 1 500 scientologer och gäster. ”Denna ursprungliga plats, denna världens vagga.” Den nya kyrkan, sade han, ”är ett perfekt uttryck för ideal kyrkoarkitektur och den speglar absolut universums grundläggande mönster … för en ny civilisation som börjar just nu.”

Den nya kyrkan är nästan 6 500 kvadratmeter stor och är belägen på en hektar mark som ligger längs en trafikerad gata, prydd med en grönskande trädgård. Den är dekorerad i jordnära sandfärgade och grågröna toner och ligger en bit bort längs vägen från originalet – som fortfarande blomstrar – Johannesburg-kyrkan, den allra första ideala Scientology kyrkan.

Scientologys grundare L. Ron Hubbard bodde en kortare tid i Johannesburg, från 1960–1961, där han gick i spetsen för ett tidigt motstånd mot apartheid och förklarade: ”I södra Afrika kommer nästa stora civilisation på den här planeten att uppstå.”

Den storslagna ceremonin började med det magiska ljudet av afrikanska trummor, som ackompanjerade dansare och sångare. Senare sjöng kyrkans personal på 150 man en glädjefylld tolkning av Shosholoza – en traditionell zulusång som fritt kan översättas som ”Går framåt”.

Afrikas ljud
AFRIKAS LJUD Invigningsceremonin leddes av det magiska ljudet av afrikanska trummor blandade med traditionella dansare och melodier från en lokal kör.

Att gå framåt var en gemensam nämnare bland gästtalarna. De inkluderade: hövding Fanie, från Zalisidingas afrikanska traditionella råd; Martin Mande, rådgivare till FN:s flyktingkommissariat i Sydafrika; Amy Fakude, f.d. talesman för Gautengs kvinnoparlament; och pastor Errol Jacobs från Eldorado-församlingen. De talade om sin tursamma interaktion med församlingen och frivilliga som deltog i kyrkans program.

Hövding Fanie berättade för publiken om sina erfarenheter av L. Ron Hubbards teknologi: ”Första gången jag stötte på er teknologi var när jag arbetade i bosättningsområdena runt Johannesburg”, berättade han. ”Trots sin enkelhet ger dessa verktyg förtroende, anständighet och heder till dessa människor … det var som magi.”

Martin Mande talade om afrikanska hjälten Nelson Mandelas anda. ”Ett gott sinne och ett gott hjärta är alltid en respektingivande kombination”, noterade han och talade om vikten av FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna som kyrkan lär ut till barn i hela Afrika, och runtom i världen. ”För scientologer handlar det inte om att prata, det handlar om att sätta det i verket – själva handlingarna”, berättade han för publiken.

Före detta talesmannen Amy Fakude hyllade L. Ron Hubbards Vägen till lycka och dess förmåga att stärka en generation: ”Förr kunde flickor så unga som tolv år gamla bli med barn. Nu skyddas de av sin nyfunna personliga integritet. Och där unga män trodde att stöld var okej eftersom ’de tog tillbaka det som ursprungligen tillhörde dem’ tar de nu tillbaka sin självaktning. Jag säger er detta, att med Vägen till lycka ger vi mänskligheten tillbaka sin mänsklighet.”

Pastor Jacobs är son och sonson till pastorer, en av sju män i sin familj som vigt sitt liv åt religionen. Alla har sett moralitetens försämring i sitt område, och han har ”föräldrar, skolor, rektorer” som kommer till honom för att få hjälp. ”För bara några år sedan skulle jag inte ha kunnat berätta det för er … men nu vet jag och det är en välsignelse – för jag fann Dianetics och Scientology Kyrkan och allt som ni ger denna värld!”

Mr Miscavige, tillsammans med lokala församlingsmedlemmar som gick i spetsen för att förverkliga den nya kyrkan, klippte det gigantiska röda bandet för att officiellt öppna kyrkan, och tusentals människor strömmade in i byggnaderna för att förundras över klarheten och energin inuti.

Panafrikansk huvudstad
PANAFRIKANSK HUVUDSTAD Den vidsträckta anläggningen täcker en egendom på en hektar med utsikt över Johannesburg.
Energin
ENERGIN Entusiasm och energi fyller luften när deltagarna får ta sig en nära titt på kyrkan.

Afrikansk välsignelse

Stamledare, regeringstjänstemän och dignitärer lovar sitt ständiga samarbete för framtiden i södra Afrika.

Errol Jacobs

Sprider budskapet

”Vi predikar, och vi undervisar, men världen försvinner ändå under våra fötter. Föräldrar, skolor, rektorer – de kommer till mig och säger: ’Snälla pastorn, jag behöver din hjälp.’ Men var ska jag skicka dem? Ja, för bara ett par år sedan skulle jag inte ha kunnat säga er var eller till vem, men nu vet jag och det är en välsignelse. För jag fann Dianetics och Scientology Kyrkan och allt som ni ger denna värld.”

Hövding Godfrey Fanie

Kraft till folket

”Första gången jag stötte på er teknologi var när jag arbetade i bosättningsområdena runt Johannesburg. Dessa verktyg gav förtroende, anständighet och heder till dessa människor … det var som magi. Så jag började själv ta kurser och steg för steg lärde ni mig denna ’magi’. Och mycket snart ansåg jag att jag hade förmågan att hjälpa mitt folk, för efter att ha studerat alla 19 kurser har jag blivit hövdingen som har alla svar.”

”Jag säger er detta, med Vägen till lycka ger vi mänskligheten tillbaka sin mänsklighet.”
Martin Mande

Lyfter själar mot mänskliga rättigheter

”Andra är statiska i sin mentalitet, men ni är visionära revolutionärer. Ni lyfter själar mot mänskliga rättigheter. Nu måste vi införa rättighetsklubbar överallt – i skolor, organisationer och kyrkor i varje samhälle. Och på så sätt, från hennes huvud till hennes hjärta, kan Afrika vara levande och fri med en framtid med mänskliga rättigheter.”

Amy Fakude

Återställer självrespekt

”Ungdomar mellan 19 och 35 – de är generationen som kom efter apartheid och Vägen till lycka är deras svar. Förr kunde flickor så unga som tolv år gamla bli med barn. Nu skyddas de av sin nyfunna personliga integritet. Och där unga män trodde att stöld var okej eftersom ’de tog tillbaka det som ursprungligen tillhörde dem’ tar de nu tillbaka sin självaktning. Jag säger er detta, med Vägen till lycka ger vi mänskligheten tillbaka sin mänsklighet.”