Ett budskap om hopp. Talar sanning
TALAR SANNINGDrogfri värld Colombia tar sitt budskap och Sanningen om droger-häften till militära enheter över hela landet. Publiken – de som befinner sig i frontlinjen i Colombias krig mot droger – lyssnade hänfört.

GLOBALT

Ett budskap om hopp

Drogfritt i delstaten Baja
DROGFRITT I DELSTATEN BAJA Los Barriles borgmästare Francis Olachea och Jan Storey (ovan, från vänster till höger) håller ett Sanningen om droger-utbildningsseminarium för lärare.

Innan Drogfri värld kom in i bilden hade Colombia inget nationellt drogförebyggande program. Det var ett allvarligt problem eftersom – enligt landets justitieministerium – 640 ton marijuana konsumeras i Colombia varje år och ungefär 30 procent av skörden exporteras.

Frivilliga från Drogfri värld har sedan programmet lanserades 2006 gett colombianer det drogförebyggande programmet de behöver och har arbetat för att öka medvetenheten om droger och drogfritt tänkande bland colombianer. Det har inte bara tagit med farorna och förstörelsen som orsakas av illegala gatudroger, utan har också riktat sig till den förödelse som följer på alkoholberoende.

Verklig drogupplysning
VERKLIG DROGUPPLYSNING Sanningen om drogers läroplan har introducerats i över 230 skolor i delstaten Baja California Sur.
Lektion för lektion
LEKTION FÖR LEKTION Elever i staden Miraflores får sanningen om droger.

Sedan de började gå i spetsen för att utbilda individer med Drogfri värld har betydande framsteg gjorts för att få information in i skolor, på universitet, i samhället och särskilt till försvarsmakten – vilka alla har tagit till sig budskapet. ”Vi arbetar i lejonets gap här”, sade Ingrida Lingyte, en programdirektör. ”Jag vet att jag förändrar liv, ändrar många ungdomars riktning, och att det bokstavligen räddar liv.”

En liknande berättelse äger rum i delstaten Baja California Sur, den södra mexikanska delstaten på Bajahalvön, där invånarna befinner sig i ett område som omfattas av världens mest glupska konsument av illegala droger – Amerikas förenta stater. Det har lett till en flera decennier lång pest som härjat i detta land av droghandel och missbruk.

Men en strimma av hopp uppstod i och med Stiftelsen för en drogfri värld, vars utbildningsprogram erbjuds i skolor över hela delstaten. Faktum är att statens införande av Sanningen om drogers läroplan är det största samarbetet mellan stiftelsen och en partner till dags dato.

När det nya läsåret började hösten 2017 levererade Stiftelsen – utan kostnad – nästan 3 000 paket med material till lärare och deras 40 000 elever från 230 skolor.