CLEARWATER I FLORIDA / ORKANEN IRMA

Gör det tunga arbetet

Röjning med motorsåg
Röjning med motorsåg Strax efter att Irma hade passerat fanns VM-katastrofhjälpsarbetare överallt – de förde bort nedfallna träd från tak, bråte från trottoarer så att invånare fick tillgång till sina hem, röjde upp på vägarna så att lastbilar kunde komma fram för att reparera kraftledningar, släpade bort skräp och fixade vad som än behövdes.

I samma ögonblick som blodtrycket och rösterna hos Floridas tv-meteorologer började stiga i skamlös förväntan när orkanen Irma gjorde ett litet obetydligt hopp i nordlig riktning från sitt dåvarande läge på Kubas kust, skred frivilligpastorerna till verket i Clearwater, 54 mil därifrån.

BRÄDSKYDD
BRÄDSKYDD VM-ar satte upp brädor i centrala Clearwater för att skydda företagen där bara några timmar innan Irma slog till.

Vatten, is, verktyg, generatorer, hygienpaket och mat beställdes och anskaffades från nätverk som bildades för katastrofhjälp över hela Florida och Förenta staterna. Fyra byggnader som tillhör Scientology Kyrkan, bland annat den ståtliga religiösa fristaden Fort Harrison, började omvandlas till fullt rustade härbärgen. I en osjälvisk gest som visade omsorg för kyrkans grannar i centrala Clearwater ryckte ett team av VM-hantverkare ut och satte upp, hamrade och spikade fast 750 plywoodskivor för att skydda skyltfönster och dörrar till 56 företag mitt i staden längs Cleveland Street.

BRÄDSKYDD
IS, VAR SÅ GOD VM-lastbilar hade med sig den enda is som fanns för invånare i Clearwater-områden utan ström.

Några timmar senare, på kvällen till söndagen den 10 september – efter att den slog till mot Naples och Fort Myers – drog orkanen Irma, som var större än själva delstaten, över västra centrala Florida och fortsatte inåt land där den sög upp vattnet ur Tampa Bay så långt ögat nådde och slet bort hamnen i Indian River på andra sidan delstaten i Rockledge, 23 mil därifrån. Med noggrann organisation, energi och styrka fanns plötsligt de gula tröjorna överallt i Irmas spår.

EN ARMÉ I GULA TRÖJOR
EN ARMÉ I GULA TRÖJOR Stora grupper VM-ar gick runt i Clearwater med krattor och plastpåsar.

I Clearwater, när det var tryggt, tog VM-arna bort plywoodskivorna från affärsfönstren, och gick från hus till hus i de värst drabbade områdena där de frågade: ”Vad behöver du?” varpå de försåg dem med det – allt från att laga fönster, dra bort träd från hus och att få bort bråte, till att kratta sjögräs på Clearwater Beach, leverera is och servera varma måltider varje dag för North Greenwood-invånare som blev utan ström i flera dagar. Trötta VM-ar fick sällskap av VM-ar från andra kyrkor så att de kunde ge snabb, säker, organiserad, och i vissa fall livsviktig hjälp – här i staden där kyrkans huvudsäte ligger, precis som i städer över hela världen.