ROCKPORT I TEXAS / ORKANEN HARVEY

Räddning och återuppbyggnad

VM-ar levererar förnödenheter med lastbil
VM-ar levererar förnödenheter med lastbil I slutet av augusti reste en konvoj med åtta av Scientologys VM-lastbilar med budskapet ”Det går att göra något åt det” tre dagar och tre nätter från Utah, där medborgare hade donerat en miljon dollar för att hjälpa Texasbor, direkt in i orkanen Harveys kölvatten. Karavanen nådde Rockport med över 200 ton byggförnödenheter.

Det var en comeback utan motstycke i orkanhistorien: från en obetydlig tropisk våg man siktade från den afrikanska kusten den 13 augusti växte sig Harvey till den starkaste orkanen som träffat Texas på 56 år. Det stora blöta odjuret höll igång, och vräkte ur sig allt starkare vindar och kraftiga skurar över Windward Islands, men tilldelades sedan ett dödligt slag (det var det meteorologer trodde) när vindar skar genom orkanen den 18 augusti. Harvey hämtade nya krafter efter att den hade kört fast sig i bukten i Campeche och blev återigen till orkan sex dagar senare.

HARVEYS REKORDDAG
HARVEYS REKORDDAG Rockport tilldelades ett hårt kategori 4-slag när den första orkanen av detta slag sedan 2004 nådde land i USA.

När Harvey slog till mot Rockport i Texas den 26 augusti hade den blivit en riktig kategori 4-orkan med en vindhastighet på 209 km/tim, varpå den drog upp gamla ekar ur jorden och slungade husbilar i sidled genom luften. Stormen hängde kvar inåt landet i flera dagar och släppte rekordmycket nederbörd, varpå den varvade ner efter en sista landstigning den 30 augusti i närheten av Cameron i Louisiana. Den ledande frivilligpastorn på plats beskrev Harveys vrede i en rapport: ”Husvagnar i trädtopparna, ingen telefon på flera kilometers avstånd. Översvämmade vägar. Ingen ström – stället är mörkt.”

SLÄPAR TRÄD
SLÄPAR TRÄD Frivilligpastorer hjälpte hundratals personer som satt fast i kollapsade hem.
ÖVERSVÄMNINGSTRANSPORT
ÖVERSVÄMNINGSTRANSPORT Översvämningar drabbade områden där Harvey dumpade regn i flera dagar, så VM-ar använde kanoter för sina räddningsoperationer.

Under dagarna som följde på det strålade över 480 frivilligpastorer från hela USA:s samman i Austin. När team anlände fyllde de fordon med förnödenheter och åkte ut till Rockport, Houston, Corpus Christi och andra kuststäder som låg under vatten efter Harveys framfart. VM-arna levde upp till sitt rykte att anlända till ett katastrofområde, skapa ordning i kaos och att sätta igång med vad som behöver göras: de reparerade byggnader, återuppbyggde skadade hem, matade de hungriga, räddade strandsatta – allt enligt ”Det går att göra något åt det”. De hyllades i en ceremoni av kongressledamot Blake Farenthold, Rockports borgmästare Charles Wax, Fultons borgmästare Jimmy Kendrick och Aransas County-domaren C.H. Mills, Jr.

VM-team finns kvar i sydöstra Texas och hjälper till att återuppbygga området.