CENTRALA MEXIKOS JORDBÄVNING

Vid epicentret

gcui_freedommag:at-the-epicenter-img-buildings-alt
Räddning bland spillrorna Scientologys frivilligpastorer anslöt sig till den legendariska mexikanska katastrofhjälpsgruppen Los Topos och räddade dussintals liv. Los Topos – Mullvadarna – som de heter på grund av sin förmåga att ta sig in i ogenomträngliga spillror genom omöjligt smala och osäkra öppningar för att rädda begravda överlevande. Sök- och räddningsuppdraget försvårades av flera dagars dynamiskt utlösta efterskalv.
FÖRSÖRJNINGSLINJER
FÖRSÖRJNINGSLINJER Mexikanska VM-arna backade upp räddningspersonalen genom att lindra trauma samt organisera och dela ut tonvis med förnödenheter.

Otroligt nog, bara två timmar efter att myndigheternas högtalare i Mexico City larmade om en jordbävningsövning – som del av en ceremoni för att högtidlighålla 10 000 offer för jordbävningen den 19 september 1985 i Mexico City, började marken i och omkring den mexikanska huvudstaden att skaka. Precis 32 år efter det ökända skalvet 1985, slog ett underjordiskt skalv med magnituden 7,1 till i närheten av Mexico Citys storstadsområde och på mindre än 20 sekunder kollapsade över 40 byggnader, 370 personer dödades (228 i Mexico City) och över 6 000 personer skadades. Även om storleken, raseriet, de förlorade liven och skadorna var omfattande är jordbävningar inget nytt för Mexico – som ligger i en av världens mest jordbävningshärjade regioner. Det ligger ovanpå sammanlänkade tektoniska plattor – en seismisk cocktail som skapar i genomsnitt 40 jordbävningar per dag i hela landet – faktiskt så dog 100 personer i en jordbävning 12 dagar tidigare och 64 mil därifrån.

ORGANISERING, INTE KAOS
ORGANISERING, INTE KAOS Katastrofhjälpshuvudkontoret vid Scientology Kyrkan i Mexiko.
DRAMATISK RÄDDNING
DRAMATISK RÄDDNING VM-ar och Los Topos-team samverkar för att rädda livet på ett barn fångat i en rasad skola.

Los Topos har jobbat tillsammans med VM-arna vid större katastrofplatser sedan jordbävningen på Haiti 2010, inklusive den japanska jordbävningen och tsunamin 2011, jordbävningen i Nepal år 2015 och ett stort antal andra däremellan. De två grupperna var bland de första som ryckte ut när detta – som senare betecknades som jordbävningen i centrala Mexiko – drabbade landet. Scientology Kyrkan i Mexico gjordes omedelbart till det huvudsakliga huvudkontoret för nödhjälp efter jordbävningen. De arbetade dygnet runt och team drog omedelbart ut 26 personer från spillrorna vid Enrique C. Rébsamen-skolan. Snart blev Kyrkan basen för all sök- och räddningspersonal – från ambulanssjukvårdare till poliser, brandmän och militär personal.

Över 1 000 VM-ar tjänstgjorde där och på 90 andra platser i denna del av landet. En grupp av VM-motorcyklister bildade ett pendelsystem för att föra sök- och räddningsteam fram och tillbaka mellan olika orter. Ett konstant flöde av donationer – från spadar och hackor till vatten och vårdprodukter för spädbarn (mer än 55 ton bara under första månaden) – strömmade in i kyrkan där det organiserades och sedan distribuerades av VM-arna till räddningsarbetarna och människor i nöd.